Відбулася серпнева конференція освітян Кам’янської громади

30.08.2023 року на базі Кам’янської дитячої музичної школи ім. П.І. Чайковського відбулася серпнева конференція освітян Кам’янської громади.

Приємно відзначити, що у прагненні змінювати освітній простір громади на краще нас постійно підтримують керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. У роботі конференції взяли участь: міський голова В.І. Тірон та заступник міського голови О.П. Потапенко.

Гостем форуму був Іван Дмитрович Шарапа, заступник начальника управління — начальник відділу інституційного аудиту Управління Державної служби якості освіти у Черкаській області.

Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Кам’янської міської ради А.П. Могилка зробив підсумки роботи освітньої галузі у досить складних умовах викликів сьогодення: «Освіта у вимірах війни: якість, доступність, безпечність». Існуюча мережа закладів загальної середньої освіти забезпечує конституційне право кожного громадянина в Кам’янській громаді на доступність до якісної освіти. У порівнянні з минулим навчальним роком у нас дещо зменшилася кількість учнів. У 2023-2024 н.р. у 108 класах будуть навчатися 1928 учнів (у 2022-2023 н.р. було 111 класів, 1949 учнів), з них 157 учнів перших ( у 2022-2023 нр.- було 161 учень) та 140 учнів 11 класів (2022-2023 нр.- 146). На індивідуальному навчанні - 18 осіб (педагогічний патронаж), 20-за сімейною формою та 5 - інклюзивна форма. У закладах дошкільної освіти у 28 групах здобуватимуть дошкільну освіту 413 (у 2022-2023 н.р. - 453 дитини). Це на 40 дітей менше ніж у минулому році.

У своєму виступі начальник відділу ОКМС зупинився і на питанні освітніх втрат, про які почали активно говорити у світі під час карантинних обмежень COVID-19. Під втратами зазвичай розуміють недосягнення окремих результатів через відсутність або обмеження доступу до навчання. Відмінність між очікуваними результатами навчання й реальними - і становлять освітні втрати. Сьогодні, як ніколи, вони потребують оперативного реагування.

Що ж нам потрібно зробити для подолання освітніх втрат? Насамперед, виявити, яким навчальним предметам, темам, умінням приділити додаткову увагу? Інструментами можуть стати - система тестування результатів навчання. Тому основний аспект сьогодні ставиться на питаннях:

- як забезпечити якість освіти в умовах війни?

- та як зберегти внутрішній ресурс усіх учасників освітнього процесу в умовах сучасних загроз та викликів?

У 2022/2023 навчальному році освітній процес забезпечували 318 фахівців освітянської галузі. Попри всі фінансові негаразди, що виникали у зв’язку із дефіцитом освітньої субвенції, ми змогли виплатити 2022-2023 н.р. році надбавку за престижність педпрацівникам у розмірі 5% від посадового окладу та щорічну грошову винагороду на оздоровлення у розмірі 100% від посадового окладу та 10% матеріальної допомоги. Але це ще не все. Попри всі кроки по оптимізації минулого року у серпні 2023 року нам прийшлося закрити ще одну освітню установу - Вербівську гімназію. До початку навчального року батьки учнів цього закладу забрали трьох діток у більші школи – і це вирішило долю закладу. При кількості менше 25 учнів держава припиняє платити субвенцію на заробітну плату вчителям. Тому рішенням сесії міської ради від 25 серпня дана школа була закрита. Всі діти перейшли на навчання до КЗ «Телепинський ліцей» та Кам’янського ліцею №1. Ми постаралися також працевлаштувати майже всіх працівників Вербівської гімназії.

В освітній галузі ефективність праці педагогів визначається якістю знань наших учнів. За підсумками минулого навчального року, отримали свідоцтва про закінчення початкової освіти 178 учнів 4 класів; отримали свідоцтва про здобуття базової загальної середньої освіти 175 учнів дев’ятих класів, з них 18 - з відзнакою. 146 випускники 11 класів отримали свідоцтва про повну загальну середню освіту, з них 6 осіб нагороджені Срібною медаллю та 14 - Золотою.

Перед тим як розпочати обговорення виступу за підсумками роботи освітньої галузі, з вітальним словом до освітян звернувся міський голова В.І. Тірон.

Володимир Іванович та Анатолій Петрович нагородили Грамотами та Подяками освітян нашої громади та привітали молодого спеціаліста, Бублій Валентину Віталіївну, вчителя української мови і літератури, яка приступає до роботи у комунальному закладі «Лебедівська гімназія Кам’янської міської ради».

За результатами моніторингових досліджень, що проводила державна служба якості освіти, виступив І.Д. Шарапа. Свій виступ Іван Дмитрович провів у формі діалогу. Намагаючись створити сьогодні демократичний простір, доброзичливу атмосферу, де панують прагнення до нового та підтримка одне одного, ми не повинні забувати про ті завдання, які стоять перед освітянами у цей нелегкий час. Як показав моніторинг результатів навчання учнів 6-8 класів з української мови і математики, наші діти мають знання, але не завжди в повній мірі можуть застосувати їх у житті.

Наступне питання, яке для освітян сьогодні є пріоритетним – це реформа старшої школи. Тому цікавим був діалог з презентацією по визначенню профілю та форм і структур організації роботи майбутніх ліцеїв. Учасники конференції в індивідуальному порядку ще отримували консультації і подякували І.Д Шарапі за невимушену розмову.

В обговоренні доповіді взяли участь:

1. Кам’янецька Ірина Валентинівна, практичний психолог закладу дошкільної освіти №4 «Сонечко»: «Психолого-соціальна підтримка ментального здоров’я учасників освітнього процесу»

2. Олена Василівна Нечитайло, заступник директора з навчально-виховної роботи Кам’янського закладу загальної середньої освіти №2 з поглибленим вивченням окремих предметів: «Особливості першого року навчання за базовим стандартом Нової Української Школи»

3. Коновалова Наталія Олександрівна, методист закладу дошкільної освіти №3 «Ізумруд»: «Організація безпечного середовища для дітей дошкільного віку»

4. Боцман Олена Олександрівна, фахівець (консультант) Інклюзивно-ресурсного центру: "Робота фахівців інклюзивно-ресурсного центру в умовах воєнного стану"


Галерея "КОНФЕРЕНЦІЯ 30.08.2023"

Кiлькiсть переглядiв: 45

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.